Prof. Dr. Önder Pekcan’ın Eş Editörlüğünde Yeni Bir Kitap

17 Mart 2023

Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümümüzden Emeritus Profesör M. Önder Pekcan‘ın eş-editörlüğünde, Application and Characterization of Rubber Materials (Kauçuk Malzemelerin Uygulanması ve Karakterizasyonu) başlıklı yayın okuyucular ile buluştu.

Prof. Pekcan’ın, Piri Reis Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülşen Akın Evingür’le birlikte editörlüğünü üstlendiği 126 sayfalık kitap, açık erişim yayıncılık konusunda dünyanın önde gelen platformlarından olan ve aralarında bilim insanları, sektör profesyonelleri, araştırmacılar, öğrenciler ve kütüphanelerin yer aldığı uluslararası bir okur kitlesine sahip IntechOpen’dan çıktı.

Kauçuk malzemeler, çok çeşitli evsel ve endüstriyel uygulamalarda kullanılıyor. Doğal kauçuk, Stiren-bütadien kauçuk, Butil, Nitril, Silikon, Poliüretan, Hidrojene Nitril ve benzeri gibi on yaygın kauçuk türü bulunuyor. Özellikleri ve uygulamaları evsel ve endüstriyel uygulamalar için oldukça önemli olan bu kauçuğun özelliklerine odaklanan yayın, malzemenin mekanik, optik, akustik özellikleri ve kinetiğini de ele alıyor.

Altı bölümden oluşan kitabın Buddhima Rupasinghe (ABD) tarafından yazılan ilk bölümü, silikon bazlı malzemelerin geri dönüşümünü inceliyor. Azemi bin Samsuri’nin (Malezya) kaleme aldığı 2. bölüm, stiren bütadien kauçuk, doğal kauçuk ve nitril kauçuk bileşiklerine dayanan geri dönüştürülmüş karbon siyahını anlatıyor. Yury V. Kornev, Hammat H. Valiev, Yuliya N. Karnet, Alla A. Kornilova, Nikolay A. Semenov ve Alexander N. Vlasov’un (Rusya) 3. bölümü, silikon dioksit dolgu maddeleri ile elastomerik kompozitlerin özellikleri üzerindeki kompozisyon ve yapı etkisini açıklıyor. Ntalane S. Seroka, Raymond Taziwa ve Lindiwe Khotseng’nun (Güney Afrika) 4. bölümü, şeker kamışı bagasse külünü anlatıyor ve potansiyel kauçuk dolgu uygulamalarına sahip tarımsal bir kalıntıdan söz ediyor. Jacek Rafał Kędzia, Anna Maria Sitko, Józef Tadeusz Haponiuk ve Justyna Kucińska Lipkain’in (Polonya) 5. bölümü, doğal kauçuk lateks kökeni, spesifikasyonu ve uygulamayı vurguluyor. Mounir Kassmi’nin (Tunus) 6. bölümü ise kızılötesi spektroskopi ve elipsometri ölçümleri kullanılarak hidrojene, amorf silikonun karakterizasyonunu gösteriyor.

Kitabın detaylarını incelemek için bkz: https://www.intechopen.com/books/11830